Rijden in Groot-Brittannië, is dat echt zo moeilijk? We bekijken 5 mythes!

François Piette,
28-08-2023
Het land ligt vlakbij, op amper 30 minuten met de trein vanuit Calais, en het heeft enorm veel te bieden op het vlak van landschappen en cultuur, maar toch laten Belgen het grotendeels links liggen. Één van de redenen die daarvoor regelmatig aangehaald worden, is het feit dat er links gereden wordt in het land. Maar is dat echt zo ingewikkeld?
© Nirmal Rajendharkumar

1.      “Het is niet te begrijpen”: fout

Uiteraard hebben we allemaal een andere houding ten opzichte van autorijden en wat eenvoudig en wat ingewikkeld is. Om eerlijk te zijn, is het meest ingewikkelde… eraan denken om ‘s ochtends vroeg of bij het verlaten van een restaurant links te houden! Als je eenmaal linksaf bent geslagen, dan volg je gewoon de verkeersstroom, de pijlen en de vele borden op de weg. Hetzelfde geldt voor rotondes: volg de borden en alles komt goed! De kers op de taart: de Britten zijn erg hoffelijk en geduldig aan het stuur.

2.      “Links rijden met het stuur links, dat is gevaarlijk!” fout… maar soms juist

Links rijden met het stuur aan de linkerkant maakt het je makkelijker: je kent de afmetingen van je auto en je reflexen aan het stuur blijven van toepassing. Bovendien kan je op die manier goed links aanhouden op smalle wegen, waarvan er trouwens veel zijn! Anderzijds kan inhalen gevaarlijk zijn en om een ticket te nemen aan de slagboom van een parkeergarage heb je een bijrijder nodig of een extreem lange arm!

3.      “De bedieningselementen zijn omgekeerd bij een auto met stuur rechts”: fout!

Ga je voor een huurauto, dan krijg je er uiteraard één met het stuur aan de rechterkant. Maar wees gerust, al de rest zit op de juiste plek: de pedalen en het schakelpatroon zijn hetzelfde als in een auto op het continent. Het gaspedaal zit ook nog steeds rechts en de eerste versnelling linksboven!

4.      “Je kan er nergens parkeren”: fout.

Natuurlijk moet je er niet hopen dat je in bepaalde steden zoals Londen of Oxford snel een parkeerplek zal vinden. Maar voor de rest is parkeren niet zo’n probleem… tenzij ondergetekende altijd veel geluk heeft gehad tijdens zijn vele reizen naar de andere kant van het Kanaal! Er is echter één gevoelig punt, en dat is er één dat kan tellen: parkeren kost al snel veel geld, want behalve op privéterreinen is het bijna onmogelijk om gratis te parkeren!

5.      “De verkeersregels zijn er niet te begrijpen”: fout… en juist!

Vergeet voorrang van rechts: in de meeste gevallen wordt het verkeer geregeld door middel van voorrangswegen, wat een stuk eenvoudiger is dan hier. Anderzijds klopt het wel dat de constante veranderingen in snelheidslimieten voor verrassingen kunnen zorgen (en GPS-systemen zijn niet altijd goed op de hoogte van de maximumsnelheid), terwijl er echt overal flitspalen staan. Ook kunnen sommige tolkosten, bijvoorbeeld voor de parkings of de M25-brug in Noord-Londen, nogal verwarrend zijn. Hou muntstukken bij de hand en ook een smartphone met dataverbinding, die komen altijd van pas!